Lezing 'Bezielde rituelen'

Informatie over de on-line en interactieve lezing (via ZOOM): 'Bezielde rituelen in deze tijd' - door Jos Somsen: 

Een kind dat niet kan slapen als beide ouders niet even een knuffel zijn komen geven. Het bijzondere moment van het ja-woord bij een huwelijk ten overstaan van vrienden, familie en een hele gemeenschap. De maaltijd beginnen met een moment van stilte, een spreuk of een gebed, gevolgd door “Smakelijk eten!” De namen van de 298 slachtoffers van de MH17 die worden uitgesproken tijdens een herdenkingsceremonie. De vlag uit op Koningsdag, en wel vóór het donker weer binnenhalen! Het zijn voorbeelden van alledaagse en bijzondere rituelen en symbolen, die voor de betrokkenen vaak een grote betekenis hebben.

Wat zijn rituelen eigenlijk, en welke rol spelen ze in onze levens? Kunnen we zonder? En waarin ligt de kracht van rituelen in deze tijd? Wat kunnen we (nog) met vaststaande rituelen die de tand des tijds getrotseerd hebben en wat is de betekenis van nieuwe rituelen die we ontwikkelen of die spontaan ontstaan? Hoe kunnen rituelen ons helpen om bijzondere momenten te markeren in ons persoonlijke leven, in onze gemeenschap of in het grotere geheel van de maatschappij? Kunnen we rituelen zelf ontwerpen en wat is dan belangrijk? Wat maakt een ritueel een ‘goed’ ritueel, en kan het ook ‘mis’ gaan? Aan de hand van beelden, eigen ervaringen en theoretische reflecties neemt Jos Somsen ons mee in het rijkgeschakeerde landschap van rituelen.

 (fotografie Kirsten den Boef)

De professionele interesses van Jos Somsen laten zich samenvatten met de woorden zorg, zin en zang. Ze studeerde psychologie en muziek (conservatorium), en in de afgelopen jaren volgde ze vakken aan de celebrantenopleiding van de Universiteit voor Humanistiek (over de wetenschappelijke bestudering en vormgeving van eigentijdse rituelen) en behaalde ze de premaster religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze werkte jarenlang in de palliatieve zorg en werkt momenteel als psycholoog (praktijkondersteuner GGZ) in een huisartsenpraktijk. Daarnaast voert ze projecten uit op het snijvlak van zorg, zingeving en muziek. Binnen Het Venster werkt ze mee aan het vormgeven van vele zondagse bijeenkomsten waarin regelmatig ook oude en nieuwe rituelen een plek hebben. 

Met ritueelbegeleider Marian van der Veen en hoogleraar Anne Goossensen schreef ze het boekje ‘Ontstollend steen - Rituelen aan het levenseinde’. Zie voor meer informatie: www.jossomsen.nl

(foto Jos Somsen)

wanneer: 

zondag, 2 mei, 2021 - 10:00
  • Lezing