Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Lezing door Rinus van Warven

Drs. Rinus van Warven komt op zondag 27 maart naar Veenendaal om te spreken over de Universele Religie van Liefde: “In alle grote tradities – van Oost en West – wordt leven vanuit liefde als essentie gezien en als liefde voor het leven tot uitdrukking gebracht. Zo wordt er soms gesproken over ‘eerbied voor het leven’, over ‘ahimsa, een geweldloze omgang met alle levensvormen’ of over de ‘eenvoudige religie van de liefde’. En dit alles geformuleerd in de taal van het hart: één geest, één mensheid, één wereld, één kosmos. Er is in alle verscheidenheid sprake van eenheid in alle religies: Liefde.

De Universele Religie van Liefde is ontstaan als een poging om een liefdevol antwoord te formuleren op de vele uitingen van geweld, haat, armoede, uitbuiting, uitsluiting en oorlog. De oorzaken van tal van vormen van pijn, verdriet en lijden hebben helaas ook nog vaak een godsdienstige of religieuze basis.

Tegelijkertijd kunnen we constateren dat er wereldwijd een beweging van mensen is ontstaan die geen genoegen meer nemen met religieuze beneveling en beknotting. Honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen, proberen in hun levensbeschouwing of religie uiting te geven aan de liefde als de essentie van het leven.

De initiatiefnemers van De Universele Religie van Liefde besloten een tekst te maken die een boodschap bevat over de universele betekenis van liefde in het domein van de religie. De tekst is geschreven door cultuurfilosoof Rinus van Warven. In dit manifest komt tal van inzichten samen uit de werelden van christendom, jodendom, hindoeïsme, boeddhisme, humanisme, vrijmetselarij en tal van andere levensbeschouwingen.

Het Manifest is een geweldloos protest tegen de ontmenselijkende vormen van uitsluiting die de wereld teisteren. Geweldloos, omdat dit protest voortkomt uit alle religies van Liefde.

Drs. Rinus van Warven (1956) studeerde theologie met een specialisatie cultuurfilosofie en massacommunicatie. Na zijn studie is hij werkzaam geweest voor tal van organisaties op het gebied van zingeving en spiritualiteit. Duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking en het raakvlak tussen media en cultuur hebben zijn speciale belangstelling.

Rinus' grote passie is het ontwikkelen en doorgeven van de kennis over de verschillende culturen en levensbeschouwingen die de wereld rijk is. En als het effe kan wil Rinus ook een bijdrage leveren aan het versterken van de verstandhouding tussen de levensbeschouwingen om zo een harmonieuzere samenleving te bereiken.

Aanvang 10.00 uur.

Wie niet naar het Venster kan komen, kan via Zoom meekijken. Inloggen kan vanaf 9.50 uur:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/88145169411?pwd=bjRWdERmNnFYUlZ1SEt3MnBvQ0pHdz09

Meeting ID: 881 4516 9411
Passcode: 176493

 

Entree en meekijken is gratis - wel vragen we een bijdrage (suggestie  plm. € 5,-) om het mogelijk te maken onze lezingen te continueren. Dit kunt u ook doneren op de rekening van Het Venster: NL11TRIO 0197 6222 08 op naam van ‘NPB Veenendaal’, o.v.v. 'Vensterlezing 27 maart'

Alvast onze hartelijke dank.

(foto pixabay.com)

wanneer
zondag 27 maart 2022 - 8:00