Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

De escalatie van vrede

Vandaag neemt Jos Somsen ons mee in gedachten over de escalatie van vrede. ‘De escalatie van vrede’ is een term van politicoloog Gijsbert van Iterson Scholten: ‘Over oorlog en de escalatie daarvan weten we heel veel’, zegt hij. ‘Maar wat weten we eigenlijk over vrede en over de manier waarop die vrede bevorderd kan worden?’ Hoe kunnen we de vrede escaleren? Een boeiende vraag!

Geweld komt tot ons in allerlei vormen. Bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne, geweld en polarisatie in de samenleving, geweld in hoe organisaties, bedrijven en overheden met burgers omgaan. Wat doet dat met ons, hoe reageren we, wat kunnen we er mee? Maar ook in ons eigen leven, hoe gaan we er mee om als iemand boos is op ons of als we getriggerd worden door iets wat we ervaren als onrechtvaardig? Wat kunnen we doen om zulk ‘klein’ geweld te onderbreken? Wat kunnen we doen om vrede te bevorderen? En wat als dat niet goed lukt? Wat als we zelf met geweld reageren?

We gaan vanmorgen ideeën bespreken die houvast en richting kunnen bieden, die kracht, hoop en plezier kunnen geven. Plezier in de inzet om vrede te bevorderen, in onszelf, onze directe omgeving en – wie weet – ook wel een beetje in de grotere wereld. Ook om ons samen bewust te worden van wat we al doen en om nieuwe richtingen te vinden die passen bij wie we zijn. 

Collecte vandaag voor Het Venster. 

Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van koffie/thee/limonade. 

(foto Martin Schuitemaker)

wanneer
zondag 2 oktober 2022 - 10:00 - zondag 2 oktober 2022 - 11:00