Terugblik op Samen Duurzaam 10 oktober

afbeelding van Hannie Kämink

Geslaagde Dag van de Duurzaamheid in het Spectrum. 

Op 10 Oktober was er van alles te beleven in het Spectrum; het was een gezellige drukte. Kinderen haalden computerapparatuur uit elkaar en konden daar even verderop weer een kunstwerk van maken en bij een andere workshop maakten en aten ze een lolly met insecten Het IVN liet zien hoe je vetbolletjes voor de vogels maakt, de bijenvereniging had interessante informatie over de bijen, energiecoaches hadden mooie adviezen voor in de woning en ieder kon een hapje proeven van met een hooikist bereide gerechten.

Mensen werden gelukkig gemaakt met de reparatie van lampen, etc. door het Repaircafé. 

Dit alles om te laten zien en meemaken hoe we zorgvuldiger met natuur en  milieu om kunnen gaan. Op een gemakkelijke en leuke manier kun je minder weggooien en minder energie gebruiken. Boekhandel van Kooten had een boekentafel en Het Venster een mooie tafel met teksten waarover in gesprek kon worden gegaan.

Voor de volwassenen waren er lezingen over het belang en de waarde van stedelijk groen. Duidelijk werd dat een groene wal heel veel profijt oplevert bij het wegvangen van fijnstof en geluidsoverlast. Daarna interviewden Froukje Jansen (co-auteur van het boek ‘Duurzaamheid van binnenuit’) en Annelies Henstra elkaar en het publiek deed enthousiast mee. Er waren verhalen met situaties waar je tegen aan kunt lopen en het publiek kreeg goede tips. Opvallend was de inzet van Annelies Henstra voor het kinderrecht op natuur. Ze begint hier langzaamaan internationaal gehoor voor te krijgen. Joyce Willemse, onze stadsdichteres , las een aantal gedichten over het thema ‘duurzaamheid’ die scherp geobserveerd waren. De vrolijke noot was het samen zingen van wereldliederen uit Hawaï en Afrika onder leiding van Ronald Naar.

De gemaakte kunstwerken werden aan het eind van de middag door wethouder Kundic bewonderd en zij nam de Weeswantenwand in ontvangst. Met vereende krachten is deze wand verplaatst naar Corridor (bij het zebrapad naar de Passage). Iedereen die een eenzame want vindt kan deze daar ophangen en ben je er eentje kwijt dan kun je kijken of-ie daar hangt. Zo hoeven wanten niet nodeloos weggegooid te worden. Hopelijk helpt de weeswantenwand ons warm de winter door! 

's Avonds kwamen nog veel mensen naar de film Salt of the Earth kijken, een heel indrukwekkende film die eindigt met het project om door het planten van 2,5 miljoen bomen een stuk regenwoud in Zuid-Amerika terug te brengen en zo een eind te maken aan droogte en erosie die ontstaan was door bomenkap. Alles bij elkaar een heel geslaagde plaatselijke viering van Dag van Duurzaamheid, georganiseerd door de groep Samen Duurzaam Veenendaal. In aansluiting op de woorden van de wethouder: hopelijk volgend jaar weer!

Hannie Kämink

 

Stijlvorm van de geschreven bijdrage: 

Reactie toevoegen

JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit formulier te kunnen gebruiken.