Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

lezing door Maaike Hoffer

Thema: Impact van een dialoogseminar op Israëlische en Palestijnse deelnemers - lezing door Maaike Hoffer. 

"Aan de andere kant zijn ook mensen, met gevoelens, emoties en pijn, net als wij”, zo luidt één van de drie lessen die een ’67 Palestijnse deelnemer meeneemt naar huis. Een Joods Israëlische zegt: “Menselijke relaties zijn een belangrijk onderdeel van het erkennen van de andere kant en voor een toekomst waarin we samen willen leven.” Een ’48 Palestijnse deelneemster stelt dat zij heeft geleerd dat mensen met heel verschillende achtergronden een gemeenschappelijke basis kunnen vinden.

Aan het woord zijn drie deelnemers aan het 11-daagse dialoogseminar dat stichting COME jaarlijks organiseert voor circa 30 jonge Palestijnen en Israëli’s: Joodse Israëli’s, ’67 Palestijnen (Palestijnen uit de bezette Westelijke Jordaanoever) en ’48 Palestijnen (Palestijnen die een Israëlisch paspoort hebben). Het is voor hen niet of bijna niet mogelijk om elkaar op een gelijkwaardige en open manier te ontmoeten. De particuliere Nederlandse stichting COME (Communication Middle East) brengt hen bijeen op Cyprus zodat zij elkaar kunnen leren kennen. Waar mensen op een geïnteresseerde manier met elkaar in dialoog gaan, ontstaan ruimte en respect voor elkaar. Na afloop van het seminar is de grootste hoop van een deelnemer dat sommigen uit de groep ooit leiders in hun maatschappij zullen worden en dan terug zullen denken aan de gesprekken die hier gevoerd zijn. Een Israëlische deelneemster zei op de laatste dag: “Ik voel mij heel dankbaar. Dit was echt een kans. Ik heb veel geleerd, onder andere over Palestijns geweldloos verzet. Deze ervaring zal onderdeel van mijn dagelijks leven blijven. Ik werk in het Openbaar Ministerie, vooral in Jeruzalem, en deze ervaring zal mijn werk sterk beïnvloeden. Ik zal mijn werk anders doen dan zonder dit seminar.”

Met deze seminars hoopt stichting COME op een bescheiden wijze bij te dragen aan een rechtvaardige oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Maaike Hoffer heeft Hebreeuws en Arabisch gestudeerd aan de RijksUniversiteit Groningen. Als kind heeft zij 8 jaar in Israël gewoond. Tijdens en na haar studie heeft zij geruime tijd in het Midden-Oosten gestudeerd, gereisd, gewerkt en gewoond, onder andere in Palestina, Syrië, Egypte en Israël. Maaike Hoffer coördineert als projectleider namens stichting COME de dialoogseminars. Samen met een Nederlandse begeleider en zes Israëlische en Palestijnse comitéleden wordt het seminar voorbereid, uitgevoerd, begeleid en geëvalueerd. Verder organiseert zij studiereizen naar Palestina en Israël voor groepen Nederlanders. Geïnteresseerden leren in 10 dagen aan beide kanten verschillende mensen en organisaties kennen. Zo krijgen zij een inkijkje in de maatschappij, de mensen en de politieke situatie.

Om dit soort evenementen te kunnen blijven organiseren is een gemiddeld bedrag van € 5,- per persoon berekend. Na afloop is er thee/koffie/limonade en gelegenheid om na te praten.

Autodienst Marjo van Rijnsoever

(foto 1 Alette Westening, foto 2 Eelk.nl Fotografie)

 

wanneer
zondag 16 december 2018 - 10:00