Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Lezing door Jan Keij

stapelstenen-WdV
Het is alweer enige tijd geleden dat Jan Keij bij ons filosofie-lezingen verzorgde. Zijn lezing van vandaag gaat over 'Tijd als kwetsbaarheid - in de filosofie van Levinas', tevens de titel van het boek dat hij onlangs schreef, en in onze Vensterbibliotheek te leen.

Hoewel filosofen en natuurkundigen al millennia nadenken over het verschijnsel ‘tijd’, raakten zij volgens Jan Keij nooit tot de kern. De Franse denker Levinas slaagde daar wel in: door ‘tijd’ te typeren als kwetsbaarheid en sterfelijkheid. Hij maakt duidelijk dat tijd naast lijden ook al het schone, alle vreugde, affectie en bovenal ethiek mogelijk maakt. Hiermee valt alles in onze werkelijkheid op zijn plaats. Levinas toont dit aan vanuit de alledaagse ervaring. Dit maakt zijn mooie, revolutionaire denken over tijd zo herkenbaar en realistisch. Filosoof Jan Keij legt Levinas’ tijdconcept op heldere en aangrijpende wijze uit, door vanuit een ander perspectief naar tijd te kijken. Hij put daarbij uit de filosofie, de natuurkunde en de wereldliteratuur. Keij laat zien dat de mens tijd is: wij zijn gemaakt van tijd. Dat geeft het leven waarde. Wees daarom blij dat het leven tijd(elijk) is, aldus Jan Keij.

Dr. Jan Keij (1948) is zelfstandig gevestigd filosoof en vooraanstaand Levinaskenner. Hij promoveerde op het proefschrift De structuur van Levinas' denken (1992), is auteur van verschillende boeken over Levinas en geeft gedurende vele jaren tal van filosofiecursussen, onder andere in de gezondheidszorg, zie ook: https://www.boomfilosofie.nl/auteur/110-653_Keij

Er is na afloop een collecte om dit soort lezingen te kunnen blijven bekostigen; daarom vragen wij een bijdrage met een richtbedrag van €5,- per persoon. Een digitale bijdrage als u via Zoom meekijkt, kunt u doneren op NL11TRIO 0197 6222 08 op naam van ‘NPB Veenendaal’.

Deze lezing kan online gevolgd worden via onderstaande Zoom-link.
Inloggen kan vanaf 9.50 uur.

https://us02web.zoom.us/j/87946968180?pwd=bWo3VTJSWHF1L1hOWWk2NndIUzBOQT09

Meeting ID: 879 4696 8180
Passcode: 931282

Na afloop koffie/thee en gelegenheid tot napraten. Op de huiskamertafel zijn enkele boeken van Jan Keij ter inzage (en ook te koop, tegen gereduceerd tarief), waaronder ook een door hem geschreven kinderboek.

(foto Martin Schuitemaker)

wanneer
zondag 29 mei 2022 - 10:00 - zondag 29 mei 2022 - 11:00