Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Interactieve lezing met Harry Schram

Op deze zondagmorgen is Harry Schram weer te gast in Het Venster. Het wordt een interactieve bijeenkomst in de kring, met als gespreksthema: Polair denken. Harry zal eerst aan de hand van een aantal voorbeelden uitleggen wat hij onder polair denken verstaat en hoe hij daar toe gekomen is. Daarna gaat hij met de aanwezigen in gesprek. 

Leden en belangstellenden die niet naar Het Venster kunnen komen, maar dit toch niet willen missen, kunnen meekijken via Zoom en vanaf 9.50 uur inloggen met onderstaande link:

https://us02web.zoom.us/j/84104825609?pwd=alI2eVF6R1A1ZlM5emhrMklIWVBxZz09
Meeting ID: 841 0482 5609
Passcode: 292582

Polair denken, zoals Harry Schram dat beschrijft, gaat ervan uit dat de werkelijkheid is gebaseerd op tegengestelde polen. Vanuit dit denken komt de stelling voort dat de mens alleen niet bestaat, hij staat altijd in relatie tot een ander, polair.

In die polaire wereld zijn ik en de ander ook twee tegengestelden en dat moet zo blijven. Zij zijn niet concurrerend, maar aanvullend aan elkaar. Hierin zit ook het verschil met het historisch dualisme dat uitgaat van of-of denken, polair denken kenmerkt zich als en-en denken. De polen staan niet in een hiërarchische verhouding, maar zijn gelijkwaardig aan elkaar.

Polair denken heeft daarom alles te maken met onze persoonlijke relaties, met ons geloofsleven, met ons dagelijks handelen. Bij polair denken gaat het om een humane wijze van omgaan met onze werkelijkheid, met onze omgeving. Weg van het midden zet aan tot het denken over de vraag op wat voor manier de polariteit in stand kan worden gehouden.

Harry Schram plaatst aan de hand van theologische en filosofische voorbeelden begrippen als mens, God, goed en kwaad, oorlog en vrede, in een nieuw perspectief.

Meer hierover is te lezen in Harry Schram's boek ‘Weg van het midden, een concept van polair denken’ (Valkhof Pers 2015. 202 blz., € 20,50. ISBN: 9789056254476).

De collecte is voor het Venster

Na afloop koffie/thee en ontmoeting

Wie is Harry Schram?

(foto Harry Schram: uit diens privé-collectie)

Harry Schram

 

 

 

wanneer
zondag 30 oktober 2022 - 10:00 - zondag 30 oktober 2022 - 11:00