Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Workshop X-liedjes maken

(7 maart geannuleerd vanwege te weinig deelnemers)  

Samen met Henk Harmsen en een groep andere mensen nieuwe x-liedjes laten ontstaan; heb je zin om daar aan bij te dragen, meld je dan aan voor dit experiment! 

Wat zijn x-liedjes? 
x-liedjes zijn bijzondere liedjes die, qua melodie, goed in het gehoor liggen (lichte muziek) en die, qua tekst, iets in de mens beroeren waar niet direct woorden voor zijn. 
De tekst van een x-liedje mist meestal interpunctie (komma’s, punten, hoofdletters). 
Theologisch beladen begrippen (God, Jezus, zonde, verlossing) komen niet voor in een x-liedje. 
Een meerderheid van de liedjes spreekt van:  jij-ik 
Hoogverheven taal wordt zoveel mogelijk vermeden in een x-liedje 
...

Tussen 2000 en 2012 heb ik zo’n 100 x-liedjes mogen optekenen. Meestal is een x-liedje van begin tot eind een eigen ontdekking. Soms kan een liedje gebaseerd zijn op een bestaand lied (tekst, melodie, of beide) en is de vrijheid genomen om de tekst om te vormen naar een tekst die recht doet aan de vragen van een x-liedje. Dit alles is geen scheppingsproces, in de zin dat er iets nieuws ontstaat, maar veeleer een ontdekkingsproces, het tevoorschijn halen van wat er in potentie reeds aanwezig is.

Je bent van harte uitgenodigd om mee te doen. Er worden geen speciale eisen aan je gesteld. Je hoeft niet over een bepaalde gave te beschikken, je hoeft niet muzikaal te zijn of poëtisch van aanleg. Een ding moet je wel kunnen en dat is luisteren. Luisteren naar wat anderen zeggen, luister naar je diepste zelf, luisteren naar wat gaat ontstaan, luisteren naar de stilte die soms heel beklemmend (maar vaker nog bevrijdend) kan zijn in dit proces. Alles wat je van te voren had willen inbrengen moet je kunnen loslaten en het allemaal laten gebeuren. Als je dat wilt proberen, ben je klaar voor een x-liedje. 

Het geheel zal plaats vinden op zaterdag 7 maart, van 11.00 - 15.00 uur in Het Venster in Veenendaal. 
Meld je aan bij mij (info@x-liedjes.nl). Je krijgt zo spoedig mogelijk een bericht nadat ik je mail heb ontvangen. De workshop kost slechts €5,-, te voldoen bij binnenkomst. Er kunnen niet meer dan ongeveer 10 personen mee doen. Neem zelf een broodje mee, er wordt voor een (vegetarische) soep gezorgd.

Alles is experimenteel. Of het werkt hangt af van ons allen en onze gezamenlijke mogelijkheid om te luisteren naar wat er is. Heb je een mooie en korte tekst, die je wilt voordragen (niet langer dan een minuut) neem die dan mee.Heb je een lied (vrij van copyrights) dat je heel mooi vindt en dat je wilt omvormen tot een x-liedjes, neem dat dan ook mee. 
Ik heb ook al een een melodie klaar liggen, waarop we samen een tekst kunnen laten ontstaan. Misschien kunnen we zelfs samen een nieuwe melodie laten ontstaan. We zien wel.

als de nacht gevallen is
worden we vrij
in het duister breekt het licht
hoe licht zijn wij
zo verlaten wij dit land
alles wat bindt
en ons verblindt
wij zij aan zij
in de woestijn
worden we vrij

Henk Harmsen

(illustratie Rachèl Harmsen)

wanneer
zaterdag 7 maart 2015 - 11:00