Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Lezing: leven met gemis en rouw

In deze lezing licht drs. Bert Cozijnsen thema's toe uit het boekje dat hij vorig jaar geschreven heeft over gemis en rouw. Zelf zegt hij hier over:

"Ieder mens krijgt vroeg of laat te maken met ingrijpende verliezen. In de loop van ons leven verliezen we geliefden en vrienden. Mensen kunnen ook hun baan verliezen, of hun gezondheid. Rouw is de natuurlijke reactie op verlies. Door te rouwen leren wij te leven met het gemis.

De laatste decennia is er veel veranderd in de inzichten over rouw. Oude “rouw-mythes” zijn overboord gezet. Het begrip “rouwverwerking” is taboe geworden, omdat het, naar analogie van het woord “afvalverwerking” suggereert, dat de rouw moet worden opgeruimd. Dat geldt ook voor de voorstelling, dat de rouwende de verloren geliefde zou moeten “loslaten”.

Kritiek is er ook op de nog altijd populaire fasentheorie van Elisabeth Kübler-Ross. Zij onderscheidde vijf stadia in het omgaan met een verlies: 1. Ont-kenning; 2. Protest (of boosheid); 3. Onderhandelen en vechten; 4. Depressie; 5. Aanvaarding. Dit paradigma suggereert niet alleen - ten onrechte - dat rouw volgens vaste patronen moet verlopen, maar ook dat het verlies na verloop van tijd moet zijn aanvaard. Daarmee wordt voorbij gegaan aan het feit, dat een verlies zo ingrijpend kan zijn, dat het nooit kan worden “aanvaard”.

In dialoog met de aanwezigen bespreekt Bert Cozijnsen nieuwe inzichten over leven met verlies en rouw.

Bert Cozijnsen is theoloog, organisatieadviseur en coach. Hij schreef verschillende boeken en artikelen over vroegchristelijke onderwerpen, over organisatiecultuur en over verlies & rouw. Hij is co-auteur van het boek Over de rooie: Emoties bij verlies en verandering op het werk (4de druk, 2012).

Om Vensterlezingen te kunnen blijven faciliteren vragen wij een bijdrage in de onkosten van plm. €5,- per persoon.

Na afloop koffie/thee en gelegenheid om na te praten. 

(foto Martin Schuitemaker)

wanneer
zondag 9 oktober 2022 - 10:00