Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Lezing door Laurens ten Kate

Vandaag geeft Laurens ten Kate in Het Venster een lezing met als thema: De muzikale verbeelding: Van Monteverdi naar Bowie, ofwel: vrijzinnige visies op de liefde. 

Liefde, erotiek, seksualiteit: het zijn thema’s die in de moderne tijd steeds nadrukkelijker de literatuur, het theater, de media, maar vooral de muziek gaan beheersen. Laurens ten Kate laat in deze lezing zien dat de liefde in de moderne cultuur steeds het spannende gebied tussen humanisme en religie, tussen menselijk geluk en spirituele overgave in beeld brengt. 

De rijke muzikale tradities, van Monteverdi’s madrigalen tot de ballads van David Bowie en Loreena McKennitt, openen telkens onze ogen voor dat grensgebied. Daarin zijn ze vrijzinnig, ook al gebruiken ze dat woord niet: want ze zoeken in vrijheid naar de zin van wat ons ontsnapt: het geheim van de liefde. Dat geheim maakt ons soms vrolijk of opgewonden, maar het kan ook donker zijn en ons dicht bij wanhoop en dood brengen. 

Met muzikale medewerking van Jos Somsen.

Laurens ten Kate is Bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religiositeit en humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek Utrecht. Zijn leerstoel wordt gedragen door de Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed (SSVG).

Collecte voor 'Lezingen', om dit in de toekomst mogelijk te kunnen blijven maken. (Richtbedrag plm. € 5,- p.p.).
Dit kunt u ook overmaken op onze rekening NL11TRIO 0197 6222 08 op naam van ‘NPB Veenendaal’, onder vermelding van 'Gift lezingen'. Alle gevers hartelijk dank!

Voor degenen die niet naar Het Venster kunnen komen, is er gelegenheid om via Zoom mee te kijken. Inloggen kan vanaf 9.50 uur via de volgende link:

https://us02web.zoom.us/j/83498303937?pwd=UnRCK0pENnh5RSt2TFhjZW5EUXUyUT09

Meeting ID: 834 9830 3937
Passcode: 016727

(beeld: Rinie van der Leer) 

wanneer
zondag 11 september 2022 - 10:00 - zondag 11 september 2022 - 11:00