Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Lezing: kerkelijke historie in Veenendaal

Vandaag geeft Jaap Pilon, stadsgids van Gemeente Veenendaal, een lezing met Powerpointpresentatie over de historische achtergronden van de ontwikkeling van de verschillende kerkgemeenschappen in Veenendaal. (Zoom-link voor live meekijken: onderaan deze pagina)
Jaap Pilon zegt hierover: 
"In het jaar 1566 werd de Oude Kerk op de Markt in Veenendaal ingewijd door bisschop Knijff uit Groningen. De bouw van deze veenkerk is onderdeel van de vroegste geschiedenis van Veenendaal.
Zonder weet te hebben van de geschiedenis en het ontstaan van Veenendaal, is de komst van de eerste kerk niet te begrijpen. Ik vertel u daarom de geschiedenis van het ontstaan van Veenendaal. Een unieke geschiedenis, die zijn gelijke in Nederland niet kent.
De Veenkerk is bijna 300 jaar het enige kerkgebouw geweest in het dorp. Daar komt in 1864 verandering in. Ik vertel u hoe dat gegaan is. Ik vertel u voorts over de komst van het derde kerkgebouw in Veenendaal aan het einde van de negentiende eeuw: de Gereformeerde Kerk (de Brugkerk zo u wilt). Vanuit deze Gereformeerde kerk ontstond de Hoofdstraatkerk, de latere Pniëlkerk. Natuurlijk besteed ik aandacht aan de katholieken in Veenendaal, die met de komst van de Reformatie het veld moesten ruimen. Waar zijn zij sedert de komst van de eerste protestantse dominee aan het einde van de 16de eeuw gebleven? Wanneer u naar Het Venster komt op zondag 15 januari as. vertel ik u meer over de geschiedenis van de kerk in Veenendaal… Ik zie uit naar uw komst!"

De collecte is vandaag bestemd voor het kunnen blijven organiseren van lezingen en voorstellingen . Een richtprijs hiervoor is € 5,-

Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie/thee met wat lekkers.

Wie niet in de gelegenheid is om naar Het Venster te komen, kan live meekijken via onderstaande link. Inloggen kan vanaf 9.50 uur.

https://us02web.zoom.us/j/82137603681?pwd=OHByK1JtODUxRWl6TlE5U29DSldTZz09

Vergadering-ID: 821 3760 3681
Wachtwoord: 137938

 

(foto Martin Schuitemaker)

(foto vredesduif-glas-in-lood-MHS

wanneer
zondag 15 januari 2023 - 10:00 - zondag 15 januari 2023 - 11:30