Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Lezing over Tibet

Fotolezing: “Tibet, veerkracht van een bedreigde cultuur” - door Myra de Rooy. 

Voor velen heeft het fascinerende Tibet, waar kleurige gebedsvlaggen op bergpassen en huizen wapperen, een magische klank. Schrijfster Myra de Rooy heeft sinds 1986 tijdens lange soloreizen acht maal dit immense gebied bezocht. Zij maakte kennis met het huidige Tibet, dat geworteld is in een rijk verleden. 
In haar boeken (Vrouwen in Boeddha’s Bergen; Het Windpaardhuis; Dochters van de bergen) beschrijft Myra de Rooij haar tochten, die ze lopend en klimmend in de bergen, liftend met pelgrimstrucks of in gammele bussen maakte. Onderweg, in kloosters en tijdens bijzondere ontmoetingen bij mensen thuis, krijgt ze een inkijk in het dagelijks leven van de Tibetanen. De spreekster deelt haar ervaringen en illustreert dit via haar powerpoint-presentatie. 

De Rooy neemt ons mee op een boeiende reis langs verschillende aspecten van Tibet. Het leven van monniken, nonnen, nomaden, boeren en stedelingen in een ruig landschap met besneeuwde bergtoppen en hooggebergtewoestijnen, van golvende graslanden met yaks tot altijd groene bossen. Kloosters, heiligdommen en de unieke boeddhistische cultuur, de strijd om het bestaan en het repressieve politieke klimaat maken onderdeel uit van de leefwereld van een veerkrachtig volk. 

Myra de Rooy is opgegroeid in de Hoeksche Waard en raakte al vroeg gefascineerd door de bergwereld. Na de studie geologie in Leiden en Utrecht werkte ze als reisleidster voor een natuurreisbureau. Bij de Faculteit Mijnbouwkunde en Petroleumwinning in Delft gaf ze college en practicum. Na een postdoctorale milieuopleiding volgden banen in de milieusector en bij de Wetenschapswinkel van de Vrije Universiteit. Vanaf 2001 t/m 2016 werkte ze voor International Campaign for Tibet, sinds 2006 freelance om zich meer op reizen, schrijven en fotograferen te kunnen richten.

Om dit soort evenementen te kunnen blijven organiseren is een gemiddeld bedrag van € 5,- per persoon berekend. Na afloop is er thee/koffie/limonade en gelegenheid om na te praten.

Autodienst: Ingrid van Rhee

(foto Myra de Rooij)

wanneer
zondag 3 december 2017 - 10:00