Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Inner Development Goals

In deze interactieve bijeenkomst laat Jos Somsen ons kennismaken met de Inner Development Goals. We onderzoeken of en hoe die ons kunnen helpen in onze eigen ontwikkeling en in onze rol in deze mooie waanzinnige wereld.

In 2015 onderschreven alle landen binnen de Verenigde Naties de ‘2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling’. Deze agenda biedt structuur aan de samenwerking van alle landen gericht op vrede, gerechtigheid en welzijn voor alle mensen en de hele planeet. 

Centraal hierin staan de 17 “Sustainable Development Goals” (SDG’s, duurzame ontwikkelingsdoelen), zoals een einde aan armoede, honger en ongelijkheid, goede gezondheid en onderwijs, schoon water en schone energie, fatsoenlijk werk, verantwoorde consumptie en productie, duurzame steden en gemeenschappen, zorg voor het leven in zee en op het land, sterke democratische instituties, etc. Prachtige doelen, waarvan je misschien nauwelijks durft te dromen dat we die wereldwijd ooit zullen bereiken.

Een groep onderzoekers, experts en praktijkmensen op het gebied van leiderschapsontwikkeling en duurzaamheid heeft bedacht dat het enorm veel makkelijker zal zijn om deze prachtige doelen te behalen, als we ook innerlijk groeien: persoonlijk en in onze relaties met mensen en onze omgeving. Hiervoor hebben zij de Inner Development Goals (IDG’s, innerlijke ontwikkelingsdoelen) opgesteld. Het gaat om vaardigheden en waarden waarin we ons verder kunnen ontwikkelen, en die onmisbaar zijn als we persoonlijk en gezamenlijk echt stappen willen zetten in het realiseren van een duurzame en rechtvaardige wereld. 

Deze IDG’s zijn gegroepeerd rond vijf thema’s:

  • Zijn (o.a. ‘innerlijk kompas’ en ‘Integriteit en authenticiteit’)
  • Denken (o.a. ‘kritisch denken’ en ‘van perspectief kunnen wisselen’)
  • Zich verbinden (o.a. ‘empathie en compassie’ en ‘nederigheid’)
  • Samenwerken (o.a. ‘co-creatie vaardigheden’ en ‘vertrouwen’)
  • In actie komen (o.a. ‘moed’ en ‘creativiteit’)

In deze bijeenkomst verdiepen we ons in deze innerlijke ontwikkelingsdoelen. We kijken of en hoe ze ons kunnen helpen richting te geven aan onze eigen ontwikkeling. En wie weet helpen ze ons ook om met nog meer plezier, moed en succes bij te dragen aan het mooier maken van ons eigen leven en van deze mooie waanzinnige wereld.

Als je je al wilt inlezen: Zie www.innerdevelopmentgoals.org en https://sdgs.un.org/goals

foto pixabay

handen in wereld in verbinding

wanneer
zondag 8 oktober 2023 - 10:00 - zondag 8 oktober 2023 - 11:00