Gids in de Geertekerk

Kerken Kijken Utrecht (KKU) is een stichting die tot doel heeft de twaalf kerken in het centrum van Utrecht als cultureel erfgoed open te stellen tijdens de zomermaanden. Eén van deze kerken is de Geertekerk, waar vrijwilligers actief zijn, ook als gids. Jocelyn is sinds 2018 een van die gidsen in de zomermaanden en zij vertelt hier enthousiast over:

"Gids zijn bij de Geertekerk betekent vooral: gasten ontvangen, vragen beantwoorden en in gesprek gaan met wie dat wil. Het feit dat ik drie talen spreek is natuurlijk een pré, maar niet noodzakelijk. Elke middag dat ik er ben, is er wel een bijzonder gesprek. De verrassing zit hem in de diversiteit daarvan. Naast de vanzelfsprekende vragen over de architectuur of geschiedenis van het gebouw komen veel vragen langs, zoals: waarom is de kerk zo sober ingericht? Wie/wat zijn de Remonstranten? 
Naast een hele rijke geschiedenis van bijna 400 jaar is het nog steeds een vrijzinnige kerk. Een buurtbewoner vertelde dat hij als kind in 1955 de ruïne (die de kerk toen nog was) inklom en een schedel mee naar huis nam om aan zijn moeder te laten zien. Er zijn vragen vragen over het galerijorgel, over de kluizenaar (of kluizenares) die erin gewoond heeft of over de glas-in-lood-ramen. Zelfs vragen over het catering-/evenementenbureau dat de kerk samen met de Remonstranten exploiteert. 
De oudste delen van de kerk dateren uit de13de eeuw. Het gebouw is in 1956 prachtig gerestaureerd, met respect voor haar geschiedenis. Het gebouw straalt eenvoud uit in haar architectuur. 

Daarnaast is het een fijne ruimte om er ‘s middags te zijn. Dan kan ik enorm genieten van de veranderende lichtinval: op een zonnige dag bewegen de zonnestralen zich langzaam over de grafzerken, op een minder heldere dag is de lichtinval weer veel zachter. Zo lijkt de kerk net een puber met veel verschillende buien. 
De Geertekerk is bij muziekliefhebbers bekend om haar mooie akoestiek, door o.a. het Festival Oude Muziek (eind augustus) en de Bachcantates (eerste zondag van de maand). De muziek die ik zelf in de Geertekerk als bijzonder heb ervaren, is als de organist oefent op één van de drie orgels. Ook als bezoekers ons vragen of zij op de piano of hun eigen instrument mogen spelen. Zo kwam er ook een Duitser binnen die één muziekstuk op zijn trompet speelde. Het zijn voor mij hemelse momenten! 

Wil je deze zomer in de Geertekerk een rondleiding van mij, kom dan tussen 12:00 -17:00 uur, op donderdag 7 juli, zaterdag 23 juli, donderdag 11 augustus, of zaterdag 20 augustus. 
Ik kijk er naar uit om je de verhalen over ‘mijn geliefde kerk’ te vertellen."

Jocelyn

Adres: Geertekerkhof 23, 3511 XC Utrecht, gemakkelijk aan te lopen vanaf het Centraal Station.

stijlvorm