Foto-expositie paddenstoelen Martin Schuitemaker

In Het Venster hebben we een aantal getalenteerde amateurfotografen en Martin Schuitemaker is daar een van.
Deze keer laat hij ons met een aantal foto's van paddenstoelen weer genieten in de najaarsexpositie van Het Venster.

Zelf vertelt hij hierover:

'Paddenstoelen, bijzondere creaties van Moeder Natuur. Met name in de herfst is er vaak een overvloed te zien aan paddenstoelen in de meest uiteenlopende vormen, kleuren en formaten. 
Mijn vrouw Frowa en ik zijn tegenwoordig veel aan de wandel en zijn dan op zoek naar paddenstoelen die we dit jaar nog niet gezien hebben of paddenstoelen die we kunnen verwerken in een lekker gerecht. Natuurlijk nemen we geen risico’s, niet voor onze gezondheid maar ook niet voor de natuur, want we plukken alleen paddenstoelen als die er in overvloed zijn. Mooie(en lekkere) voorbeelden zijn de Geschubde Inktzwam (alleen de exemplaren die gesloten zijn) en de Weidechampignon.

Niet alleen de smaak kan ons bekoren, ook de zichtbare schoonheid van de veelal fragiele wondertjes kan ons in vervoering brengen. Wij kunnen echt heel gelukkig worden met de vondst van een Inktviszwam of een grote gave Sponszwam.

Door de zwammen/paddenstoelen te fotograferen, ga ik er nog beter naar kijken -soms wring ik me in allerlei bochten en lig vaak languit op de modderige bosgrond of in een natte wei om het wondertje goed te kunnen vastleggen met mijn camera. Het mooie hiervan is dat ik bij een, op het eerste gezicht, saai bruin hoedje soms de schoonheid ontdek van een bijzondere steel, zoals die van de Witte Kluifjeszwam (een van de foto's in deze expositie) of de betoverende lamellen van de Porseleinzwam.

Thuisgekomen bekijk ik dan de vaak meer dan 100 foto’s. De meeste kan ik weggooien, omdat ze niet scherp zijn of geen goed beeld geven van de schoonheid die ik in het echt wèl zag. Gelukkig zitten er altijd wel een paar bij die het bewaren waard zijn. Het leuke is dat bij het rustig kijken en uitvergroten van de foto’s ik altijd weer nieuwe dingen ontdek en me voor de tweede keer verwonder. 

Door een aantal van mijn favoriete foto’s als vergroting af te laten drukken en in Het Venster aan de muur te hangen, hoop ik u ook een kijkje te kunnen geven in de wondere wereld van de paddenstoel. 
Kijk maar eens goed, ontdek en geniet van al het moois. Ook is het leuk om je te verplaatsen in de schoenen van Adam, die in het verhaal van het paradijs alle dieren, bomen, planten en, vast en zeker, ook de paddenstoelen hun naam moest geven. Welke naam zou jij geven aan de paddenstoel waar je naar staat te kijken?

En als je dit alles in het echt wilt zien, ga dan gewoon aan de slenter en kijk goed om je heen, sta stil, wees nieuwsgierig en verwonder je. Je hoeft er niet ver voor te reizen, alle foto’s zijn genomen in de buurt van Veenendaal: in Prattenburg, Kwintelooien, het 'woeste weidegebied' tussen Els en Amerongen en de Willem III Plantage bij Elst.'

Martin Schuitemaker - oktober 2020. 
(Tip van de webmaster: sommige foto's staan er maar deels op. Wil je ze in z'n geheel zien, klik er dan op)

diavoorstelling