Expositie Martin Schuitemaker

Foto-expositie “Bloemetjes en beestjes”, zomer 2019

Martin Schuitemaker zegt hierover:

Het mooie van natuurfotografie is dat ik me meerdere keren kan verwonderen over de schoonheid die ik in de natuur tegenkom. 

De eerste keer: wanneer ik gewapend met mijn fototoestel door de natuur slenter. Nee, je moet niet gaan ‘wandelen’, want dan zie je niets! Slenteren! Alle zintuigen op scherp, op zoek naar schoonheid, en dan vooral in het kleine. De andere keren: als ik thuis de stilgezette wondertjes selecteer, uitvergroot en soms wat bewerk. Maar ook al die andere keren dat ik de selecties weer bekijk en er steeds opnieuw andere details in ontdek.

Natuurlijk is het geweldig als ik een ree, een das of een otter ontmoet en de mazzel heb om daar een mooie foto van te maken, maar de rijkdom en verscheidenheid in de wereld van insecten en bloemen boeien me het meest. Het gebeurt zo vaak dat ik een klein beestje zie, dat ik nog nooit gezien heb. En dan kan ik ademloos stil blijven staan, zonder te bewegen, al dat moois aanschouwen en me verwonderen. Ik voel me dan intens gelukkig en verbonden met de natuur, het is voor mij een diepe meditatie, die ik vaak zelf doorbreek met een poging om al dat moois vast te leggen op een foto. Meestal lukt dit niet, op het plaatje ruik je niet de geur van het bloemenveld waar je in staat en hoor je niet het gezoem van de andere insecten om je heen. Maar toch, de echt mooie plaatjes wekken de herinnering van het bijzondere moment en zorgen voor een glimlach op mijn gezicht.

Deze foto’s in Het Venster zijn een selectie van mijn verzameling, met bekende en onbekende kriebelbeestjes op prachtige bloemen. U zult geen kaartje met de naam van het insect en van de bloem onder de foto vinden. De reden hiervoor kunt u lezen in het bijgaande verhaal.

 

diavoorstelling