X-liedje 91 uitgelegd

X91 Aan kinderen gegeven

Een goede grap moet je nooit uitleggen. X-liedjes eigenlijk ook niet. 
Soms vertelt mij iemand hoe hij of zij een bepaald x-liedje ervaart: ‘dit doet het met mij’ of ‘dit voel ik als de betekenis van het lied’. 

Vaak hoor ik heel wat anders dan wat mijn oorspronkelijke bedoeling is geweest. Hoewel, heel vaak is er eigenlijk nooit een bedoeling geweest, maar alleen een poging een gevoel over te brengen. 

Deze gesprekken zijn daarom de mooiste momenten voor mij als liedjesmaker: dat ik weet dat de betekenis van een liedje meer is dan alleen mijn kijk erop; het liedje gaat voor anderen blijkbaar een eigen leven leiden. En dat is fantastisch! 

Toch blijven mensen me vragen: wat bedoel je nou precies met dit lied? 
Om daar toch een antwoord op te geven, wil ik graag af en toe een x-liedje onder de loep nemen en met u delen wat ik oorspronkelijk (als ik dat nog weet) met dit lied heb beoogd. Soms kan je een grap uitleggen, die daarna nog steeds grappig is. Dat werkt met een x-liedje hopelijk ook zo.

Het eerste lied van deze serie is X91 Aan kinderen gegeven

Op YouTube: https://youtu.be/EiIXLO2P668

Op de x-liedjes site: https://www.x-liedjes.nl/liedjes/x91/

wie waarheid met geloof of hoop verwart 
verstrikt zich in de netten van de rede 
de waarheid kent geen taal, is geen object 
de waarheid is aan kinderen gegeven 
hij die oprecht de waarheid dienen wil 
hij zoekt de liefde en hij vindt haar binnen

De tekst stamt uit 2015. Het was oorspronkelijk bedoeld als een tweede couplet voor het liedje ‘Het lam’, uit de fabel Varken zoekt verlichting (2004): https://www.x-liedjes.nl/gekkenhuis/fabels/varkenverlichting/ 

Het Lam heeft mij gered en nu voortaan 
ben ik verlost, wordt al mijn last gedragen. 
Waarom voelt alles dan nog steeds zo zwaar, 
ontbeert het mij voortdurend aan verlichting? 
Als wat mij drukt ik toch weer dragen moet, 
wat is het nut van Lam dan als verlosser?

In de laatste grijze  bundel 'In alles slaapt een x-liedje, 101 liedjes' (2016) zijn beide coupletten opgenomen. Momenteel zal je op de x-liedjes-site alleen nog het tweede couplet vinden. Waarom? 

Voor mij voelde het eerste couplet uiteindelijk als te expliciet en daarom past het eigenlijk niet bij het tweede couplet dat puur over waarheid gaat. 

• Waarheid die expliciet gemaakt wordt (of die nu door bijvoorbeeld voor- of tegenstanders van vaccinatie gebruikt wordt) is geen waarheid. Dat soort waarheden verliest zich in discussies waar je nooit meer uitkomt. Waarheid expliciet is geen waarheid maar een mening. 
• Waarheid kent geen taal, je kan het niet uitleggen. 
• Waarheid is geen object, je kan het er niet eens over hebben. 
• Waarheid is aan kinderen gegeven. Dat herinnert aan woorden van Jezus: ‘Laat de kinderen bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. (Markus 10:14) Een citaat dat ook niet uit te leggen valt, maar waarbij eenieder direct voelt wat de betekenis is. 
• Waarheid dienen. En toch willen we allemaal oprecht de waarheid dienen. En ja, dan kom je toch ui bij de liefde. En die vind je zomaar binnen, in je eigen hart, binnen handbereik. 

Waarheid is liefde. Voor liefde hoef je niets te doen, behalve zoeken.
O ja, je moet er misschien wel je eigen gelijk voor opgeven. Dat stemt toch hoopvol?

- Henk Harmsen – 

(foto Pixabay)