Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Empathie in de samenleving

Jort Bijleveld (1978) werkt als trainer Open Communiceren (gebaseerd op Geweldloze Communicatie). Hij studeerde Culturele Maatschappelijke Vorming in Nijmegen en volgde de 3-jarige opleiding bij het ITIP (Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie). Jort begeleidt sinds zijn zeven-tiende groepen bij verandering. Hij werkte jarenlang in het onderwijs en nu als zelfstandige voor de Zes Dorpen Club (www.zesdorpenclub.nl). 

Veel mensen kennen de betekenis van het woord empathie, kort samengevat: inlevingsvermogen. Toch is niet iedereen in staat z’n vermogen tot empathie aan te boren ten tijde van (persoonlijke) crisis. We kennen het misschien allemaal, een bepaalde gebeurtenis in de maatschappij wekt onze woede of verdriet. Of iemand in persoonlijke kring zegt iets dat ons raakt.

De manier waarop we vervolgens communiceren over deze gebeurtenissen bepaalt zowel het welzijn van de ander als dat van onszelf. Als we op zo’n moment de ander veroordelen, analyseren of diagnosticeren (of onszelf), dan ontstaat er ruzie, pestgedrag, conflict of zelfs oorlog met de ander (of met onszelf). Als we op zo’n moment kijken naar de gevoelens van de ander (of die van onszelf), en kijken naar zijn (onze) diepere beweegredenen, dan ontstaat er ruimte voor verbinding en compassie.

Tijdens de lezing wil Jort u uitnodigen om met hem mee te denken over hoe we met empathie en compassie kunnen kijken naar ‘gebeurtenissen’ in de samenleving of in onze eigen familie

wanneer
zondag 17 november 2013 - 10:00