Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Geweldloze communicatie (lezing)

Op deze zondag is Marijke Laane uitgenodigd voor een lezing.
Het thema gaat over Geweldloos Communiceren.
"Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren" is haar motto. 

Marijke is in haar werkzaam leven Preventiewerkster geweest in de geestelijke gezondheidszorg. In die hoedanigheid heeft ze veel cursussen ontwikkeld en gegeven. Thans is ze sterk betrokken bij de Doopsgezinde Gemeente Almere, waar ze tot voor kort voorzitter van de kerkenraad was. Marijke heeft - in de dertig jaar dat ze in Almere woont - gemerkt dat het lijkt alsof er steeds meer mensen met ‘korte lontjes’ zijn komen wonen. Daarom is zij trainer voor de cursus Geweldloos Communiceren. 
In de herfst van 2010 begonnen de Doopsgezinde Gemeente Almere (DGA) en stichting Inloophuis de Ruimte met het gezamenlijk aanbieden van de cursus Geweldloos Communiceren. De belangstelling bleek overweldigend en inmiddels heeft de 26e groep de cursus met succes afgerond. 

‘In Almere ging in 2010 een andere politieke wind waaien,’ vertelt Marijke Laane, ‘een aantal mensen in onze gemeente was hier bezorgd over. We vonden dat er een verruwing van het taalgebruik in de omgang met elkaar plaatsvond. We hebben er op een gemeenteavond over gesproken en hebben ons afgevraagd of wij een rol willen spelen om die verruwing tegen te gaan. In het 'belijdenisplan' van de gemeente hebben we vastgelegd dat we actief bij willen dragen aan vrede en een vreedzame omgang met elkaar. Vanuit die overtuiging zijn we ons gaan verdiepen in geweldloze communicatie.’ en groep van zestien mensen uit de DGA liet zich trainen op het gebied van Geweldloze Communicatie (GC). Na de training waren zij in staat een basiscursus over dit onderwerp te gaan geven in de eigen stad als kleine bijdrage tot vrede in de eigen omgeving. Marijke Laane: ‘Het ons verdiepen in de materie van het GC en het geven van de cursus maakt ook dat wij bewuster met elkaar communiceren. Het maakte ons gevoeliger voor wat er mis kan gaan.’ 

Over de inhoud van GC (of verbindend communiceren): bij verbindend communiceren gaat het niet over ‘wat je ervan vindt’ of over wat ‘normaal’ is. Bij verbindend communiceren gaat het over de belangen achter de emoties en de behoeftes bij jezelf of bij de ander. Hoe kan je er dan zo mee omgaan dat er een verbinding blijft of juist tot stand komt? Dat kan je doen door de methode te gebruiken die Marshall Rosenberg heeft ontwikkeld. Hierover is in Het Venster al eens een lezing geweest. U herinnert er zich misschien de jakhals en de giraf nog van. 
In deze lezing gaat het vooral over de manier waarop de Doopsgezinde Gemeente Almere hiermee in de praktijk aan de slag is gegaan.  

Aanvang 10.00 uur. 
De collecte is voor Geloof & Samenleving. 
Na afloop is er koffie/thee/limonade en gelegenheid om na te praten.

Auto-ophaaldienst: Marjo van Rijnsoever         

(foto Martin Schuitemaker)

wanneer
zondag 26 april 2015 - 10:00