Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Geloof en Samenleving: Toewendend zien

Christien Kloosterboer zal op deze zondagmorgen een lezing geven in Het Venster.
Het thema is: Toewendend zien; poort naar het leven van alledag 

Sinds Christien Kloosterboer haar hbo-diploma voor Creatieve Therapie (Beeldend) haalde, is zij werkzaam als creatief therapeut in de geestelijke gezondheidszorg. Via werkervaring en bijscholing kan zij gebruik maken van verschillende methodieken op het gebied van EBL (Emerging Body Language), MBT (Mentalisation Based Treatment) narratieve therapie, mindfulness en seksespecifieke hulpverlening. 

Door verdieping in de non-dualistische filosofie (advaita vedanta) is het accent van haar werk verlegd naar afstemming op het hier en nu. Mindfulness ligt  in het verlengde van deze manier van kijken naar de werkelijkheid. Zij gaat uit van datgene wat in ieder mens onbeschadigd is en kijkt van daaruit naar dat wat zich beschadigd toont. De volgorde is: eerst uitgaan van het natuurlijke geheel dat er altijd is en dan doen waartoe de situatie uitnodigt. Bijvoorbeeld versterken of verwerken.  

In november 2014 is Christiens geïllustreerde gedichtenbundel verschenen: ‘Licht van Zwaarte’, waarin zij therapeutische inzichten plaatst in het licht van non-dualistische filosofie. De enige echte vraag in het leven is de vraag: wie ben ik?
Als we samen inzien dat stilte het juiste antwoord is, kunnen we ons gaan bezighouden met de uitwerking van dit gegeven in het dagelijks bestaan. Stilte heeft geen handen en eist niets, is beschikbaar voor al het persoonlijke dat zich manifesteert. Spiritualiteit kan nooit voorbijgaan aan ego, aan een gezonde werking van ego. Je zou kunnen zeggen dat ego de overall is van het goddelijke op aarde. Soms moet deze worden opgelapt als hij er in flarden bij hangt, zodat we met elkaar toe kunnen komen aan het realiseren van wat we ten diepste zijn: belichaamde stilte, toewendend zien. 
De basis van een goed werkend ego ligt in veilige hechting. Wat daar de ingrediënten van zijn, wil zij tijdens haar samenspraak met ons op deze zondag aandacht geven. 
Christien verheugt zich erop ons te ontmoeten.

Aanvang 10.00 uur. 
Collecte voor Geloof & Samenleving. 
Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van koffie, thee of limonade. 

Auto-ophaaldienst:  Hans van der Leer 


(foto Rinie van der Leer)

wanneer
zondag 31 mei 2015 - 10:00