Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

RONALD NAAR MET 'HET LIED VAN DE ZIEL'


Vandaag is er weer een 'Lied van de Ziel' met Ronald Naar. Het is alweer een tijdje geleden dat Ronald in Het Venster was met zijn liederen.

Ronald:
"Geïnspireerd door het fenomeen van de ‘Singkreise’ in Duitsland, begonnen mijn vrouw Harja van de Scheur en ik in de herfst van 2010  met het maandelijkse Lied van de Ziel in Het Venster in Veenendaal. Zingen is in deze benadering niet een kunstvorm waarin het om prestatie gaat, ook niet alleen een emotionele uitlaatklep waarbij het puur om zelfexpressie gaat. Het samen zingen schept een sprankelende ontmoetingsruimte. Zingen als ‘basisbehoefte van de ziel’. Dat wil niet zeggen dat er geen plaats is voor luchtigheid en humor!

We zingen eenvoudige meerstemmige muziek uit allerlei delen van de wereld. Altijd kies ik voor een gevarieerd en toegankelijk repertoire waarin allerlei stemmingen voorbijkomen, van uitbundig (bijvoorbeeld Afrikaans) tot ingetogen (bijvoorbeeld Taizé.)
Er is ruimte voor stilte, een gedicht, een tekst, verhaal, sprookje of eenvoudig ritueel. Vaak zullen liederen afkomstig zijn uit spirituele tradities, het zijn dan echter geen specifieke geloofsinhouden maar eerder universeel menselijke religieuze ervaringen die bezongen worden. Elke religieuze traditie bezingt het verlangen naar heelheid. Zingen opent het hart, verbindt ons met onszelf en elkaar.

De muziek die ik kies is zeer toegankelijk, iedereen zingt binnen de kortste tijd mee. Als je niet aan de noten of  teksten hoeft te denken, is er ruimte voor andere dimensies van het zingen."

(foto Ronald Naar)

Ronald Naar

 

wanneer
zondag 9 juni 2024 - 10:00 - zondag 9 juni 2024 - 11:00