Expositie 'LICHT'


EXPOSITIE 'LICHT'

Vanaf maart 2024 zijn er voor een aantal maanden in Het Venster foto's van Jocelyn Readett en Martin Schuitemaker te zien, waarbij het licht de hoofdrol speelt. Jocelyn heeft er iets over geschreven dat u hieronder  kunt lezen.

Neem er de tijd voor om van deze mooie foto's te genieten. Gewoon wachten tot de volgende foto langskomt. Door te klikken op een foto kunt u die afzonderlijk bekijken.

De foto's zijn te bezichtigen in  Het Venster op zondagmorgen van 10 - 12 uur, en eens in de twee (even) weken op dinsdagmorgen van 10 - 11.30 uur.

Jocelyn schrijft:

Toen ons gevraagd werd om samen foto’s aan te leveren voor een expositie, kwamen we al snel uit op een thema dat ons allebei aanspreekt: LICHT
Door te fotograferen leer je anders kijken, en vooral in zwartwit. Wat in het echt (3D) prachtig is, komt er vaak niet zo mooi uit op een foto (2D). Fotografen denken of zien wat in een foto wèl werkt. Dat zien we niet letterlijk, maar met ons geestesoog. Wij zien de wereld om ons heen in fullcolor… maar wat ik zo prachtig vind aan zwartwitfotografie is dat je leert kijken naar de vormen en vooral naar het licht. Dat heeft mij een zo’n rijkdom aan ervaringen gegeven dat ik veel details waarneem van wat ik zie. 
Graag willen we jullie in deze expositie meenemen op zo’n reis… in kleur.
Het licht, met de zon als grootste lichtbron, betekent zó veel. Zowel letterlijk, figuurlijk, filosofisch als symbolisch.  Zonder de zon zou er geen leven op aarde zijn, zou er geen dag of nacht zijn. 
Sinds mensenheugenis staat het licht, vaak in de vorm van de zon - of soms de maan met de sterren als lichten van de nacht -  symbool voor het leven, voor wat goed is, voor wijsheid, verlichting en/of voor het goddelijke (de vrijzinnigen gebruiken daarvoor ook de term LICHT).  
Wij wilden verschillende lichtsoorten of -momenten laten zien. Zo zijn er foto’s van zonsondergangen, tegenlicht, backlighting (waarbij het licht van achteren komt), gereflecteerd licht, nachtfoto’s waarbij ook kunstlicht te zien is en licht dat tussen de wolken doorbreekt.
Toen we ons werk ingelijst aan de wand zagen hangen, trof ons allebei de meditatieve werking en de stilte die er van uitgaat: dat prachtige, bijzondere samenspel van donker en licht!
Door in alle rust de beelden op je in te laten werken, kun je zien/ervaren wat het met jou doet. Daar zijn wij benieuwd naar.

Zie ook de diavoorstelling hier beneden (voor totaal beeld: even op de foto klikken).

Martin en Jocelyn    – februari 2024 –

“Het samenspel tussen Donker en Licht onthult de Schoonheid van het Leven”
(een citaat van Inge Geertzen - https://ingspire.nl/spirituele-spreuk-het-samenspel-van-donker-en-licht-onthult-de-schoonheid-van-het-leven/ )

diavoorstelling