Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Wie ben ik in 'wij' en 'zij'?

Neushoorns

Mensen die voor ‘elitair links’ of ‘populistisch rechts’ hebben gestemd. Mensen die de boeren willen beschermen tegen de CO2-maffia en mensen die de A12 bezetten om een klimaatramp af te wenden. Mensen in coronatijd die vol overtuiging zich niet of juist wel lieten vaccineren en niet begrepen hoe kortzichtig de anderen konden zijn. Mensen die voor Israël of Gaza de straat op gaan, joden en moslims die zich bedreigd of als tweederangs burgers behandeld voelen. Mensen die zien dat ‘migranten zomaar banen en huizen krijgen’ en mensen die in actie komen tegen de omstandigheden van vluchtelingen aan de buitengrenzen van Europa. ‘Wij’ en ‘zij’, kortom: polarisatie. En polarisatiedruk: de druk die je kunt ervaren om je voor of tegen één van de polen uit te spreken. Om in actie te komen voor één van beide standpunten of voor je mening op te komen, want je kunt je toch niet stil houden nu de wereld in brand staat?

Wie ben ik in dit klimaat van wij-zij? Hoe raakt dit mij en wat kan en wil ik doen? Wat is mijn rol in een wereld waarin vreselijke dingen gebeuren en zoveel verdeeldheid is? Hoe ‘activistisch’ wil ik zijn en op welke manier?

Dat zijn vragen die ik mezelf al een tijdje stel. En ik ben er niet uit. In deze Vrije Ruimte wil ik graag samen zoeken naar (voorlopige) antwoorden en begaanbare wegen, aan de hand van muziek, filmpjes, gedachten over polarisatie en luisteren naar elkaar. En stilte.

Wees welkom!
Jos (lid van Het Venster)

Na afloop gelegenheid tot napraten onder het genot van koffie/thee/limonade en koekjes.

Wat is een Vrije Ruimte en wil je ook eens van de gelegenheid gebruik maken deze Vrije Ruimte inhoud te geven?

(Foto: Pixabay)

wanneer
zondag 16 juni 2024 - 10:00 - zondag 16 juni 2024 - 11:00