In gesprek met Frowa Schuitemaker

14 maart 2018. 

Op deze aangename lentemorgen heb ik een afspraak met Frowa Schuitemaker. Als ik aanbel, word ik enthousiast begroet door een blaffende Doeke, een Friese Stabij. We gaan zitten in de sfeervolle achterkamer van dit mooie pand aan de Patrimoniumlaan, waar we uitkijken op een hoge, groene wand van klimop met een enorm Boeddhahoofd boven een idyllische waterval, die uitkomt in de vijver. 
Onder het genot van koffie en thee praten we nog even wat na over de bijzondere reis die Frowa enkele weken geleden gemaakt heeft met haar twee dochters, naar Nieuw-Zeeland. 

Als ik Frowa vraag hoe zij ooit bij Het Venster terechtgekomen is, vertelt ze:
Wanneer dat precies geweest is, weet ik niet, misschien in 2005. Ik zag een klein berichtje in de krant over een creatieve/spirituele bijeenkomst in het (toen nog) NPB-huis, op donderdagmorgen en het leek me wel wat om er eens heen te gaan. Er was een thema dat me aansprak. Jaap en Els waren de organisatoren van ‘De Ruimte’, zoals die tweewekelijkse ochtenden toen genoemd werden. Ik vond de sfeer zo aangenaam dat ik besloot er op die zondag erna ook maar eens heen te gaan. Martin wilde wel  met me mee, want al een tijdje waren we wat ‘losgeraakt’ van de Goede Reede, en we hadden toch weer behoefte aan wat ‘vastigheid op zondagmorgen’. 
Die eerste kennismaking met de NPB-zondagmorgen viel samen met de Buitendag, die toen gehouden werd in de Leemkuil in Rhenen. Henk Harmsen vertelde een verhaal over ‘God in het gekkenhuis'. Het was in de tijd dat hij en Jan Veerbeek actief waren met hun verhalen, liederen en bijzondere bijeenkomsten. Tja, dat smaakte naar meer en toen zijn we gebleven.

Je bent dus al een aantal jaren in het Venster. Hoe kennen mensen jou? 
Als Frowa, die geen moeite heeft om voor een groep te staan en als iemand die ooit actief was in het bestuur, maar nu iets minder op de voorgrond is.

Hoe zou je jezelf omschrijven? 
Bedachtzaam en enthousiast. Leergierig, altijd op zoek naar nieuwe ervaringen.

Uit wat voor ‘nest’ kom je en hoe is jouw gezin nu samengesteld? 
Ik kom uit een warm nest, met vader, moeder en een oudere broer. Mijn ouders werkten in het maatschappelijk werk en in de gezinsverzorging. Mijn vader was wat meer orthodox in zijn denken, en mijn moeder wat meer een vrijdenker. Mijn moeder is altijd leergierig gebleven en studeert nog steeds Hebreeuws! 
Ik ben al jaren getrouwd met Martin en we hebben twee volwassen dochters.

Welke normen en waarden zijn belangrijk voor jou? 
Liefde staat voor mij op nummer één. Dan Gelijkwaardigheid -  in alle opzichten! – en: Eerlijkheid!

Kun je iets vertellen over je werk?
Ik ben onderwijskundige en geef trainingen in de ‘stoere’ beroepsgroepen, zoals de wegenbouw en de steigerbouw. Verder werk ik met veel plezier samen met mijn jongste dochter, waarmee ik een boek geschreven heb: PowerPoint-intelligentie, hoe je presenteert met impact. Het boek verschijnt in juni! 
Ook ben ik voorzitter van de beroepsvereniging voor professionele sprekers, PSA Holland. Als spreker ben ik gespecialiseerd in ‘Effectief spreken met PowerPoint’.

Je hebt een druk werkzaam leven. Wat doe je voor je ontspanning? 
Ik wandel graag met Doeke, onze hond. Ook geniet ik erg van ons gezin, wanneer we allemaal bij elkaar zijn. Spelletjes doen met vrienden, of een goed boek lezen, ja dat vind ik ook fijn. Nu ben ik bijvoorbeeld ‘Verleiding’ aan het lezen, van Catherine Gildiner, een thriller, waarin het gaat over Freud, of hij eigenlijk wel patiënten had, of dat hij mogelijkerwijs zijn ‘onderzoeken’ gebaseerd zou hebben op zijn eigen ervaringen. Interessant! Voor de leesclub waar ik lid van ben, lees ik dan nog ‘Wat ik nooit eerder heb gezegd’ van Celeste Ng.

Hoe ben je betrokken bij Het Venster? 
Een tijdje ben ik voorzitter van het bestuur geweest, toen heette het nog NPB. Nu maak ik deel uit van de bloemencommissie en de vertrouwenscommissie. 
Ik ervaar Het Venster vooral als een aangename groep mensen om mee om te gaan en ervaringen mee te delen. 

Welke omschrijving heb jij voor Het Venster, als men je daar naar vraagt? 
Voor mij is het een vereniging die zich op het brede terrein van de spiritualiteit bezighoudt. Spiritualiteit zie ik als een verbondenheid met het grotere geheel (ik noem het ‘God’), met de wereld en met elkaar. Het Venster zie ik echt als een ruimte voor bezinning en bezieling.

Wat vind je van de zichtbaarheid van Het Venster? 
Voor mij hoeven we niet per se zichtbaarder te zijn. De valkuil is dat je je kunt gaan profileren als instituut, en dan kun je zomaar je doel als vereniging voorbij schieten. 
Vrijzinnigheid is voor mij een ‘etiket’ en niet de reden waarom ik bij Het Venster ben. 
Mijn verbinding ligt bij Bezinning en Bezieling.

Hoe zie jij de toekomst van Het Venster? 
In mijn ogen is het een vereniging die blijvend in ontwikkeling zal zijn. Ik kan erg genieten van een spreker of een voordracht, als het mij intellectueel raakt. Ik leer er graag weer wat bij. 
Ik wens ons veel verbinding en mooie momenten toe!

Ik bedank Frowa voor dit gesprek.

Rinie van der Leer.

stijlvorm