Noot: Dit is een activiteit uit het archief.

Verhalenverteller Paul Groos

VERTELLING: ”Het Wonderlijke Verhaal van Oedjat, het Vliegende Oog” -  door Paul Groos.

“In het begin was er alleen maar water. Eeuwigheid na eeuwigheid was er alleen water, deinend door de wind. Zomaar uit het niets kwam er uit het water een bloemknop te voorschijn. Eeuwigheid na eeuwigheid dreef de bloemknop op de golven. En toen ging hij langzaam open…”

In Egypte vertelden ze meer dan 5000 jaar geleden een verhaal over hoe het allemaal begon. Het water van de zee, het groene land, de rivier, de mensen en vooral de goden. Het Egyptische scheppingsverhaal heeft duidelijke parallellen met het scheppingsverhaal in de Bijbel, maar met een heel eigen, Egyptisch karakter. Het is een verhaal van elkaar opvolgende generaties, van rivaliteit, liefde en trouw. In het verhaal staat een oog centraal. Een vliegend oog. Het is het wonderlijke verhaal van Oedjat, het vliegende oog.

Paul Groos koos voor een studie Klassieke Talen in Nijmegen, al snel gecombineerd met een studie Keltisch in Utrecht. Hij leerde die prachtige vreemde talen kennen, Latijn, Grieks, Welsh, Iers, Hebreeuws, maar vooral de bijzondere verhalen: de mythen over goden, monsters en helden, de legenden over heiligen en heidenen, maar ook de verhalen uit de geschiedenis over keizers, filosofen en soldaten. Hij ging werken op de school waar hij als leerling ook al had rondgelopen, het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, als docent Latijn en Grieks. Na vele jaren voor de klas, kwam hij min of meer toevallig weer aan de universiteit terecht. Hij kon zijn baan op school combineren met een baan als vakdidacticus Klassieken aan het Instituut voor Leraar en School. En toen kwam de Vertelacademie op zijn pad en begon hij met wat nieuws: vertellen voor publiek. 

Er is een collecte om dit soort vertellingen te kunnen blijven organiseren (hiervoor is een gemiddeld bedrag van € 5,-  p.p. berekend). Na afloop is er thee/koffie/limonade en gelegenheid om na te praten.

Autodienst: Wil Gouda

wanneer
zondag 28 mei 2017 - 10:00